pembukaan

Assalamualaikum.

Pertamanya , Alhamdulillah atas kesempatan yang diberi untuk blog ini diwujudkan. Bermulanya dengan terdetik dalam hati, seterusnya inilah hasilnya. Sekali lagi Alhamdulillah.

Tidak dinafikan terdapat ribuan,malahan mungkin mencecah jutaan blog di luar sana. Semuanya ditulis dengan gaya penyampaian dan input berbeza.

Ya, berbeza.!

Ramai yang selesa menulis tentang pengalaman hidup mereka, Tidak kurang juga yang mengupas berkenaan isu semasa, perniagaan dan perkongsian maklumat  Tema dakwah juga diangkat dan disampaikan secara berhikmah melalui penulisan blog. Namun, ada juga blog-blog yang LAYAK digolongkan sama rendah dengan sampah di jalanan - KOTOR, BUSUK!

Berbalik kepada perbezaan . Cara dakwah itu memang berbeza. Namun harus diingat, objektif kita tetap sama. oleh itu, Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk kita mengkaji dan merenungi ayat-ayat Al-Quran secara khusus. Blog ini cuba sedikit sebanyak untuk mendalami ayat-ayat Al-Quran di luar kotak pemikiran biasa. Tadabbur kita akan menyentuh persoalan yang kita kerap terlepas pandang seperti  pengajaran di sebalik pengajaran, ilmu-ilmu seperti sejarah, ekonomi, bahasa, dll serta berkaitan isu semasa. ( terlampau banyak isu yang boleh diketegahkan semasa mentadabbur Al-Quran ! )

Harus diingat bahawa tiada usaha pentafsiran Al-Quran di blog ini. Sekiranya ada, maka tafsir tersebut telah dirujuk di kitab-kitab tafsir yang muktabar.

Semoga perkongsian ilmu di sini banyak manfaatnya untuk pembaca sekalian. Mari sahut seruan Allah untuk mentadabbur Al-Quran !

 -Berapa ramai yang membaca Al-Quran namun mengabaikannya? -


1 comments:

-.rashid.- said...

ramai yang terlepas pandang utk bertadabbur. seharusnya kita merasakan bahawa alquran itu adalah ditujukan kepada kita dan khas untuk kita :D keep up the good work!